Vitaminer

Vitaminer är näringsämne som inte ger någon energi men som är essentiella för hälsan. Vitaminer är substanser som måste ha fem elementära egenskaper. 1. Det måste vara en organisk förening, olik fett, protein och kolhydrater. 2. Den måste vara en beståndsdel i kosten. 3. Den måste i små mängder vara essentiell för normala fysiologiska funktioner. 4. Dess brist måste förorsaka ett bristsyndrom. 5. Den får inte syntetiseras i tillräckliga mängder för normala fysiologiska funktioner. Man delar in vitaminer i två huvudgrupper beroende på om de är fettlösliga eller vattenlösliga. Därtill finns det vitamin-lika substanser som påminner om vitaminer utan att helt passa in i någon av kategorierna.

Fettlösliga: Vitamin A,D,E och K.

Vattenlösliga: Vitamin B-komplexet [Tiamin (B1), Riboflavin (B2), Niacin, Pyridoxin (B6),Pantotensyra, Folsyra, Kobalamin (B12), Biotin, Kolin] och C-vitamin.  

Vitamin-lika substanser: Flavonoider, Karotenoider och L-karnitin.

Vitaminers funktion

Vitaminer är essentiella för kroppen och har många olika fysiologiska funktioner. Varje vitamin har en specifik och essentiell funktion. 

Vitamin A behövs för: 

  • normal syn 
  • frisk päls  frisk hud 
  • friska slemhinnor 
  • friska tänder.
Vitamin D: 
 
Den primära funktionen för vitamin D har att göra med kalcium och fosfor och omfattar: 
  • ökning av absorption och mobilisering i tarmen 
  • kvarhållande och deposition i benvävnad.

Vitamin E:   

Vitamin E förekommer i olika former, av vilka alfatokoferol är den mest aktiva formen. Alfatokoferol fungerar som: 

  • en effektiv biologisk antioxidant 
  • en hjälp till att uppehålla membranintegriteten
Vitamin K:
 
Vitamin K syntetiseras av tarmbakterierna och reglerar bildningen av flera koagulationsfaktorer.
 
Vitamin B-komplexet:
 
Varje B-vitamin har en specifik funktion, men rent allmänt så fungerar de som: 
  • komponenter i enzymer 
  • kofaktorer i den metaboliska processen.
Vitamin C: 
 
Spelar en viktig roll i immunfunktionen genom att: 
  • skydda mot skador från fria radikaler; eftersom immunsystemets celler är särskilt känsliga för dessa effekter 
  • stimulera leukocyterna 
  •  regenerera vitamin E, så att en större mängd kan fungera som antioxidant.
 
 
 

Matspjälkning (digestion) av vitaminer

Vitaminer absorberas via flera kanaler i kroppen. Fettlösliga behöver gallsalter och fett för att absorberas passivt. Sedan kan de transporteras till levern via lymfsystemet. Vattenlösliga absorberas genom aktiv transport.