Varför vaccinera?

Fråga:

"Hejsan jag undrar om man måste vaccinera sina djur?"

Svar: 

Hej!

Det är en bra och aktuell fråga just nu. Det finns i dagsläget  ingen lagstiftning som tvingar dig som djurägare att vaccinera ditt djur, däremot så rekommenderar jag starkt dig till att göra det. Nedan förklarar jag varför.   

Principer för vaccination

Vaccination kan sägas vara ett läkemedel. Syftet med ett vaccin är att stimulera ett aktivt immunförsvar mot en eller flera specifika patogener (ex. virus och bakterier), så att en förbättring av det kliniska resultatet ses efter infektion. Den immunitet som blir varierar beroende på patogen och vaccin, allt från ett fullt skydd mot smittämnet, klinisk sjukdom, infektion och patogen neutralisation till en minskning av kliniska tecken efter infektion.

Vaccinationers bidrag till att förebygga och minska ökningen av större infektionssjukdomar hos människor och djur är utan tvekan enorm. Många allvarliga smittsamma sjukdomar ses sällan idag, men fortsatta utbredda vaccinationer är viktigt för att det låga smitt-trycket ska bibehållas.

Immunisering kan vara passiv eller aktiv:

Passiv immunisering: Detta involverar administration av antiserum (serum som innehåller antikroppar mot en viss antigen) och antitoxiner (antidot – motgift). Det kan användas vid sjukdomar eller vid eventuell exponering. Passiv immunisering kan inte ge ett långtidsskydd eftersom antikroppnivåerna minskar under flera veckor.

Aktiv immunisering: De flesta vacciner stimulerar immunitet genom att utsätta immunsystemet för främmande antigener förknippade med specifika infektioner. Immunologiskt minne stimuleras med specifika infektioner. Immunologiskt minne stimulerat av en sådan exponering innebär att, om kroppen påträffas av samma smittämne, neutraliserar eller minskar immunförsvaret snabbt ämnet.

Summering: Vaccin kan sägas vara ett slags läkemedel. Immunisering kan ske genom passiv immunisering eller aktiv immunisering. Passiv immunisering sker genom att administrera ett antiserum eller en antidot. Vid passiv immunisering administreras alltså ett ämne som redan är framställt, vilket ger kroppen ett kortvarigt skydd och som inte stimulerar kroppens egna immunförsvar. Aktiv immunisering däremot sker genom att vaccinera, dvs administrera främmande antigener som är försvagade, som gör att kroppens egna immunförsvar börjar att producera celler och antikroppar mot antigenerna. Det ger ett längre skydd eftersom immunförsvaret har ett immunologiskt minne och därför kan minnas ämnet i framtiden. Kommer kroppen i kontakt med ämnet vet kroppen därför vilka antikroppar som måste produceras för att bli av med smittan.

Se mer information på följande länkar: Hund Katt