Röntgen
Röntgenapparaten producerar röntgenstrålar som passerar den del av djurkroppen som ska undersökas.
Olika organ i djurets kropp har olika täthet och absorberar därför strålningarna olika mycket. Muskler och andra mjukdelar har strålningen lättare att ta sig igenom än t.ex. benvävnad. Detta medför att röntgentätheten på röntgenbilden blir olika på mjukdelar och benvävnad. Kroppens organ och muskler blir därför i grånyans medan benvävnad blir mer vitt. Eftersom röntgenstrålar lätt passerar igenom luft blir områden i kroppen med mycket luft svart.
Förberedelse
Ska en skelettröntgen tas bör djuret fasta inför undersökningen. Detta beror på att djuret i de flesta fall får lugnande medel. Man ger lugnande medel för att djuret måste ligga helt stilla under undersökningen, ofta behöver djuret positioneras i ett bestämt läge vilket få djur accepterar så pass långtid som en röntgen tar, det skulle medföra att flera personer skulle behöva hjälpa till att hålla djuret vilket inte är bra ur strålskyddssynpunkt, det blir också en onödig och påtaglig stress för djuret.
Genom att ge lugnande medel minskar stråldoserna eftersom man slipper ta om bilder som man annars skulle behövt, man slipper vara flera personer som håller i och djuret blir mindre stressat.
Ska en röntgen tas på brösthålan (thorax) krävs som regel ingen specifik förberedelse. Man vill undvika sedering (lugnande) här eftersom det förändrar lungornas utseende och gör röntgenbilden svårbedömd. Har man en patient som är sövd kan de röntgas om de ventileras manuellt (för hand med Rubens blåsa), då ges några andetag innan och under exponeringen.
Ska röntgen tas i bukhålan (abdomen) bör djuret ha fastat i 12-24 timmar före undersökningen och vara ny-rastad (dvs tömd urinblåsa och tarm). Vid behov kan hunden eller katten behöva lavemang innan undersökningen kan påbörjas, detta ges i sådant fall vid rastning i samband med besöket. Anledningen att tarm och urinblåsa ska vara tömd är för att mat annars kan skymma en del av andra organ i området. Sedering (lugnande) är i de flesta fall inte nödvändigt. Det kan till och med göra bilderna svårbedömda p.ga. ansamling utav gas i mag-tarm kanalen.
Övrigt
Oftast brukar man vilja att djurägaren är med vid röntgen, för att djuret ska känna sig tryggt. Personer under 18 år eller personer som är gravida får dock inte delta i röntgenundersökningen. Var därför noga med att berätta detta om personalen inte frågat dig. Om du / djurägaren eller personal måste stanna kvar i undersökningsrummet ska man ha på sig blyförkläden som skyddar emot strålningen.