Protein

Protein är energigivande näringsämne och består av stora komplexa molekyler av 100-tals upp till 1000-tals aminosyror. Ett protein framställs alltså genom att binda ihop aminosyror till en lång kedja. Kedjan bildar sedan en tredimensionell struktur. Trotts att det finns 100-tals olika aminosyror använder man endast 21 i djurproteiner. De tjugioen aminosyror som används kan arrangras i vilken ordning som helst. Det ger en nästan oändig många naturligt förekommande proteiner som var och en har sina egna karakteriska egenskaper (t.ex. proteiner i muskler, hormoner, antikroppar, hår eller hud).

Många aminosyror i kroppen kan syntetiseras från andra, men det förekommer aminosyror som inte kan syntetiseras i tillräcklig utsträckning och då måste de tillföras i fodret. De kallas för essentiella aminosyror.

Marsvin utövar något som kallas för cecotrofi vilket innebär att de äter cecotrofer (utvald avföring) för att tillgodose sina näringsbehov. Det kan likställas med idisslare som tuggar sin mat två gånger. 

Proteiners funktion

De är de essentiella byggstenarna för kroppens alla vävnader och organ inkl:

  1. Antikroppar (produceras av immunsystemets lymfocyter),
  2. Hormoner (östrogen, insulin m.m),
  3. Enzymer,
  4. Blodproteiner (hemaglobin, albumin, globuliner och transferrin),
  5. Hud, hår och naglar (keratin),
  6. Brosk, senor och ligament (kollagen och elastan),
  7. Muskler (aktin och myosin).
  • Proteiner har en strukturell roll i alla cellväggar. De behövs för all vävnadstillväxt, reperation och förnyelse.
  • Finns det mer protein tillgängligt än vad som behövs som byggstenar kan proteinerna också användas som energikälla.

Övrigt: Ett marsvins proteinkrav ökar vid  tillväxt, graviditet eller laktation (mjölkproduktion). Proteinbehovet är lägst för vuxna vid underhåll. Under denna tid kan överskott av protein orsaka att en kanins njurar överarbetas för att filtrera bort avfallsprodukter orsakade av proteinnedbrytning i kroppen.

  • Uppbyggnas av nytt protein kallas för proteinanabolism.
  • Nedbrytningen kallas för proteinkatabolism.