Fetter

 

Dietärt fett (lipid) består av triglycerider. En triglycerid består av en molekyl alkoholglycerol i kombination av  tre molekyler av en viss fettsyra. Det är de särskilda fettsyrorna som bestämmer lipidens fysiska och näringsmässiga egenskaper.

Det finns två serier fleromättade fettsyror, omega 3 och omega 6 , som är essentiella fettsyror (EFA) och som därför måste tillföras i fodret.  Varken hundar eller katter kan syntetisera förstadierna till någon av de serierna.

Bindning = en bindning uppstår när två atomer delar på fyra elektroner (två par). 

Bindningarnas placering, antalet dubbelbindninagr och antalet molekyler kol bestämmer hur lipiderna indelas i olika grupper. 

Huvudgrupperna är:

  • Mättade: fettsyror som saknar dubbelbindningar i kolvätekedjan.
  • Enkelmättade: En dubbelbindning.
  • Fleromättade: Fler dubbelbindningar än en.
 
 

Dietära fettets funktion

Fetter ska;

  • Tillhandahålla energi (ger 2,25 gånger fler kalorier per viktenhet än både proteiner och kolhydrater).
  • Hjälpa fettlösliga vitaminers (vitamin A,D,E och K) absorption (dietärt fett utgör den fysiska omgivningen i tarmen som ökar absorptionen av fettlösliga vitaminer).  
  • Tillhandahålla essentiella fettsyror (omega 3 och omega 6 fettsyror).

De essentiella fettsyrorna behövs;

  • För att syntetisera diverse aktiva substanser i kroppen (t.ex. prostaglandiner),
  • För att kontrollera vattenförlust genom huden,
  • Som beståndsdelar i cellmembranet för att upprätthålla vätskemembraner som tillåter molekyltransport.

 

Matspjälkning (digestion) av fetter

Fetter och oljor måste genomgå digestion både via enzymatiska och fysikaliska processer innan de kan absorberas från tarmlumen. Digestionen av dietära fetter sker primärt i magsäcken och tunntarmen. Digestionen av dietära fetter är kroppens mest invecklade digestionsprocess, vilket förklarar varför vi ofta ser problem med detta i samband med sjukdomstillstånd.

Digestionen börjar i magsäcken där enzymet gastrikt lipas bryter ned en del fetter till fettsyror och glycerol. Nästa steg är tunntarmen där bukspottet (pankreassaft, som innehåller pankreatiskt lipas) bryter ned fetter till fettsyror och glycerol. Galla (innehåller gallsalter) fungerar som tvättmedel, de bryter ned ytspänningen mellan fetter och vatten så att fetterna bryts ned i små droppar. Detta gör det lättare för lipas att nå och bryta ned fettet. Ju längre fettsyrorna är desto svårare har lipas att bryta ned dem. Därför är kortkedjade fettsyror mer lättsmälta än långkedjade.

Fettsyrorna tar sig in i cellen. För att tjäna som energikällor måste de nå cellens energifabrik (mitokondrien). Detta uppnås med hjälp av L-karnitin.  L-karnitin hjälper till vid transporten av fettsyror in till den aktiva delen av mitokondrien, så att fettsyrorna kan användas till energi.

Övrigt: L-Karnitin = vattenlöslig, vitaminlik aminosyra som hjälper till att omvandla fettsyror till energi.