Behöver jag borsta tänderna på min hund/katt?

Fråga:

"Hej behöver jag borsta tänderna på min hund?"

Svar: 

Hej!

Det är en vanlig uppfattning att man inte behöver borsta tänderna på sin hund/katt. Argument som att hunden är som vargen eller att kattdjur i det vilda inte borstar sina tänder är vanliga.

Vi har ofta en uppfattning om att vargen och hunden är lika varann. Många verkar ha den uppfattningen om att 15 000 års avlande på hunden inte skulle ha förändrat den. Ser hunden ut som vargen? Nej. Fungerar hundens hjärna som vargens? Nej. Fungerar hundens matspjälkning som vargens? Nej. Äter hunden samma som vargen? Nej.

Vargen får en mekanisk rengöring på sina tänder genom att äta kött och ben. Våra hundar äter ofta hundfoder som består av kulor, de får alltså inte samma mekaniska rengöring på tänderna som vargen. Vissa äter dessutom blöt-mat och då får de ingen mekanisk rengöring alls.

Hur ser det ut i vargens munhåla? – är alla tänder hela, är tandköttet friskt och är munhålan fri från sjukdomar och sjukdomsförändringar? – svar nej. Många vargar har trasiga tänder, tandlossning och tandköttsinflammationer.

Kan hundar/katter få problem med munhålan? – svar ja. Både hundar och katter kan precis som vi människor få mun- och tandsjukdomar såsom tandköttsinflammation och tandlossning. Mun- och tandsjukdomar orsakar dessutom lidande hos våra djur och många orsakar smärta. Observera följande: "Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom" - 2kap. 1§ Djurskyddslagen 2018:1192. 

Varför ska jag borsta tänderna på hunden eller katten? På en ren tandyta bildas en hinna som kallas för pellikel. Pellikelns funktion är att skydda tanden. Vissa bakterier fäster dock väldigt bra på de ytorna och då bildas plack (en bakteriekoloni/biofilm sammansatt av bakterier och deras biprodukter, beståndsdelar från saliv samt epitel- och inflammationsceller), plackens tillväxt börjar efter bara några minuter. Placken uppträder ovanför tandköttet men sträcker sig sedan ner i tandköttsfickorna. Lämnas placken ostört börjar det mineraliseras redan efter 24 timmar, den mineraliserade placken kallas för tandsten och kan visa sig som en brungul beläggning på tänderna. När placken spridit sig ner till tandköttsfickorna skadar de tandköttsvävnaden genom att bakterierna avger biprodukter. När immunförsvaret försöker att förstöra bakterierna så skadar de också vävnaden genom att släppa ifrån sig cytokiner från vita blodkroppar. Tandköttsinflammation uppstår. Tandköttet är i detta stadium inflammerat och blöder lätt. Kliniska tecken är rodnad i tandkött, lättblödande och svullna tandköttskanter. Halitosis är också vanligt dvs illaluktande andedräkt. Behandlas inte tandköttsinflammation leder det till tandlossning. Tandlossning innebär att de inflammatoriska reaktionerna som uppstår gör att stödjevävnaden kring tanden förstörs. Tillslut blir tanden lös. Lösningen är att borsta tänderna på din hund/katt. Då förebygger du att detta sker.

Varför är det viktigt med en bra munhälsa? Munhålan hos våra djur har flera funktioner. Den används för att ta in mat och vatten och sedan för att sönderdela maten. Munhålan bidrar även till pälsvård, kylning och kommunikation. Både mun- och tandhälsa är viktigt för djurets hälsa och välmående.

Vad säger statistik? Jo att 85% av hundar och 70% av katter över 3 år lider utav någon form av tandsjukdom eller munhåleförändring.

Summering: Vissa tandsjukdomar och munhåleförändringar sker naturligt och kan orsaka lidande och smärta hos djuret. Du har en lagstadgad skyldighet att behandla ditt djur väl och skydda det mot onödigt lidande och sjukdom. Det är viktigt för djurets hälsa och välmående att du tar hand om dennes munhåla och tänder. Genom att borsta tänderna kan du motverka smärta och lidande och bidra till en god hälsa och bra välbefinnande för djuret. Tandborstning är i särklass det bästa alternativet eftersom det blir en mekanisk rengöring på alla tänder. Men det finns andra, dock mindre effektiva alternativ. Sådana alternativ är t.ex. foder framtaget för munhälsa, tugg-ben/pinne/stång för tänder och kemiska medel. 

Foder och tuggstänger har ofta texturegenskaper som bidrar till viss mekanisk rengöring. Några produkter innehåller också vissa ämnen som visat sig vara bra för att reducera plack. Viktigt att tänka på är att många studier dock visat att varken foder eller tuggstänger kommer åt alla tänder och vissa hundar tuggar bara på ena sidan.

Kemiska medel, innehållande Klorhexidin eller Xylitol är i förstahand till som komplement till tandborstningen. De är alltså inte till för att förebygga eller behandla tandköttsinflammation.   

Tips!  Det tar någon till några veckor att lära hunden vänja sig vid tandborsten. Börja med en kompress eller fingerborste. Vi rekommenderar att du borstar 1-2 gånger om dagen, men varanann dag är bättre än inget. 

OBS! Tandkräm avsedd för människor får ALDRIG användas till ditt djur eftersom det kan innehålla Flour vilket är giftigt för din hund/katt.