Behöver hunden en dominant ledare?

Fråga:

"Hej hur ska jag göra för att bli en dominant ledare över min hund?"

Svar:

Hej! Detta är en mycket intressant fråga om rangordning. Det är nämnligen så att det är en hundra år gammal teori som utvecklats av studier på hönsens sociala beteenden. Man upptäckte att hönsen hade en ranordning eller som man då sa hackordning. De med hög rang tog till sig maten medan de med mindre rang blev bort jagade och hackade på. Det visade sig att många arter hade sociala hierarkier. T.ex. grisar och vargar. Hackording passade därför inte in längre och rangordning blev det nya ordet. Eftersom hunden är domectiserad från vargen så började man även studera hundar, man menade att även hundar hade tydliga rangförhållanden mellan varann där man beskrev beteenden med termerna dominans och underkastelse. Nu började man diskutera dessa begrepp mellan hundar och djurägare. Man ansåg att djurägaren skulle vara högt i rang (dominant) och hunden lägst i rang för att kunna lära sig saker och fungera i familjen. 
 
Den forskning som fanns handlade om djurens relationer med varann av samma art. Det fanns således inga studier om detta kunde tillämpas mellan individer från olika arter och det fanns inga studier på om hunden ser sin ägare som en konkurrent den vill erövra. Jag, precis som du är nog inte ensamna om att både ha läst och hört att man ska vara flockledare/ dominant och att inte låta den erövra "tronen". 
 
Vad säger då dagens forkning? Jo den säger som så att det kan vara skadligt för relationen mellan djurägare och hund att fokusera på ett dominant ledarskap och att det kan skapa fler problem än vad det eventuellt löser. Den här teorin om att hundägaren måste vara en dominant ledare såddes troligen från vetskapen om att hundar hästammar från vargen. Teorin tar inte hänsyn till att hundars hjärnor har utvecklats. Kollar man t.ex. på förvildade hundar i sydeuropa så beter de sig inte som en varg. De har inga tydliga rangordningar i gruppen, de letar mat i sopor och tigger vid uteserveringar istället för att som vargen,  gå på jakt. En viktig detalj att nämna är att de flesta studier på rangordning som utfördes är gjorda på djur i fångenskap. Studier på vargar i fångenskap på en begränsad yta påvisar ständiga konflikter och konkurrens. Här lever de dock på en liten yta sammansatta av människor i en onaturlig situation och miljö.

 

Studier utförda på frilevande vargar påvisar istället något helt annat, de påvisar att rangordningen nästan inte har någon betydelse alls. De s.k. alfa paren är egentligen de som står för betäckningen i flocken, dvs är föräldrarna, medan resterande i flocken är avkommor. Man kan därför säga att vargflocken är en stor familj, med få konflikter. Nutida forskning menar att rangordning i olika djurgrupper snarare är betydelsefulla då resurser inte räcker till t.ex. då maten inte räcker till alla och man vill undvika slagsmål och konflikter. Men också som tidigare forskning visat så är det viktigt i trånga och onaturliga miljöer då främst genom att de med lång rang visar underkastelse. En med hög rang gör sällan något för att markera.

Summering:  Myten om dominansförhållandet mellan djurägare och hund bygger på en gammal och felaktig syn på vargens sociala beteende i flock. Hunden har inga planer på att ta över ledningen i hemmet. Problem som uppstår mellan djurägare och hund beror alltså  inte på instabil rangfördelning, som många verkar tro. Du som djurägare behöver inte vara en dominant ledare. Att hunden skulle se dig som en av "vargflocken" är osannolikt och om hundars naturliga nedärvda instinkter finns kvar borde istället deras strävan vara att samarbeta och leva fridfullt tillsammans med dig. Att ständigt fokusera på att vara en dominant ledare kan istället orsaka problem i er relation. Detta innebär inte att man inte ska fostra hunden och ha förhållningsregler, men det ska inte bygga på dominans, ledarskap eller rangornding.  

Med vänlig hälsning

Kim Carlsson

Kvalificerad Djurvårdare

Telefonnummer ej tillgängligt just nu • Djur-Radgivning@hotmail.com• www.Djur-radgivning.webnode.se