BARF-diet finns det risker?

Fråga:

"Hallå där! Jag undrar om det är bra att utfodra rått kött till hundar?"

Svar: 

Hej!

Med ”rått kött” antar jag att du menar, BARF-dieten. Jag kommer därför i mitt svar utgå ifrån att din fråga berör huruvida det är bra att utfodra sin hund/katt med BARF-diet.

BARF-diet: BARF står för Bones and raw food alt. Biologically Appropriate Raw Food, dvs Ben- och rå föda eller biologiskt anpassad rå föda. Det är en diet vars ursprung tros komma ifrån en australiensk veterinär vid namn Ian Billinghurst. Han menade att vuxna hundar skulle må bra av att äta föda baserad på sådant ”hundar” åt innan de blev domesticerade (rått kött, ben och växtrester) dvs vad vargar äter. Han påstod också att kommersiellt spannmålsfoder var skadligt för hundens hälsa.

Han påstår att hans och många av hans klienters hundar blivit sjuka pga. kommersiellt spannmålsfoder och att de tillfrisknat genom BARF-dieten. Han ger också exempel på hur hundar blivit drogfria (t.ex. smärtlindrande läkemedel) tack vare BARF-diet.  

Forskare och andra veterinärer: Håller inte med Ian och menar att det finns risker med dieten. Dels är det en fara för hundens och människans hälsa r/t bakterier som kan förekomma i den råa födan. Dels är det väldigt lätt att det uppstår en obalans i dieten som kan påverka hundens hälsa negativt i längden. Dels finns det en risk för att en vass benbit kan orsaka en inre punktering eller blödning men också att ett ben kan fastna i halsen och kväva djuret eller att en tand går sönder.

 

Min åsikt och rekommendation

Jag har förståelse för idén med BARF-dieten. Att man vill ge sin hund/katt ett så naturligt foder som möjligt. Sammansättningen i BARF-dieter består av en kombination mellan rått kött, ägg, köttiga ben och grönsaker.

 Det finns dock ett par faktorer man bör beakta:

  •  I dagsläget finns det inte några vetenskapliga data som stödjer de åsikter som anhängare till BARF-dieten använder.
  •  Många av de BARF- recept som finns innehåller både underskott och överskott av näringsmässigt viktiga faktorer som t.ex. kalcium, protein och fosfor.
  •  Matförgiftning och bakteriella risker som t.ex. salmonella är uppenbara och inte bara för hunden utan även för människan som hanterar den råa födan.
  •  Hundar som äter den här typen av diet har en ökad risk för dels inälvs-problem, dels sprickor i tänder men också för perforering av mage och tarm.
  • I studier har det visat sig att det i många färskfoder precis som i andra produkter med rått kött, förekommer ESBL-bildande bakterier dvs bakterier som är resistenta mot antibiotika.

När det kommer till Ians uttalande om att både hans egna och hans klienters hundar blivit sjuka av kommersiellt foder så är det något jag inte kan uttala mig om eftersom jag vid tidpunkten när Ian skrev boken (1993) som sägs vara startskottet på BARF-dieten, inte ens var född. Tänkas kan dock att foderutvecklingen gått framåt på de 27 år som passerat. I dag finns det otroligt mycket mer forskning på djurfoder i jämförelse med för 27 år sedan.

De största problem som rapporteras i samband med kommersiella djurfoder idag är foderallergier, som självklart påverkar hälsan. Majoriteten av dessa allergier är proteinallergier t.ex. kycklingprotein, majsprotein, nötköttsprotein, veteprotein eller lammprotein.

Vidare framgår det inte vilket fodermärke han och hans klienters hundar blev utfodrade med. Ett djurfoder som saluförs i en livsmedelsbutik kan t.ex. innehålla onödigt mycket av ett ämne (ofta för att hålla nere på priset). Detta har jag själv bevittnat när jag gjorde en studie under min gymnasietid. Jag jämförde foder i livsmedelsbutik med foder som salufördes i djurbutiker/hos veterinär. Det var otroliga skillnader på mängder när det kommer till mineralämnen. På ett kattfoder var det dubbelt så mycket magnesium i fodret på livsmedelsbutiken som ett foder på djurbutiken. Många av de foder som säljs i livsmedelsbutiker är dessutom av dålig kvalitét. Fodren har en låg energitäthet vilket gör att sårbara djur kan få problem. De fyller magsäcken och får en mättnadskänsla innan de hunnit äta de näringsämnen som de behöver.

Summering

Jag avråder från att köra BARF-dieten om du inte är 100% säker på att din hund/katt får i sig de näringsämnen och de mängder av dessa näringsämnen som den behöver. Det är ditt juridiska ansvar att se till att ditt djur ges tillräckligt med foder som är av god kvalitét. Förutom det ska fodret och foderutfodringen anpassas efter djurets behov (2kap. 4§ 2st Djurskyddslagen (2018:1192).

Jag anser att BARF-dieten har många risker i jämförelse med det kommersiella djurfodret. Jag skulle därför rekommendera att köpa ett bra hundfoder, som garanterar en tillräcklig, allsidig och väl balanserad näringstillförsel. Det är viktigt att inte köpa första bästa eller det billigaste fodret utan att noga kolla på foderpåsarna och jämföra olika sorter med varann.

I en studie gjord av Statens Veterinärmedicinska Anstalt har det visat sig att det kan förekomma ESBL-bildande bakterier i färskfoder precis som i andra råa köttprodukter. ESBL-bakterier är bakterier som bildar enzymer som är resistenta mot antibiotika. Genom att äta ett foder innehållande dessa bakterier kan hunden alltså bli bärare på bakterierna och sprida dessa vidare via sin avföring. Detta är självklart inte önskvärt.

Tillägg! Många anser att det är onaturligt för hundar att äta spannmål eftersom vargen inte gör det. Faktum är dock att hunden till skillnad från vargen utvecklat sitt digestionssytem för att kunna äta spannmål. De har alltså tillskillnad från vargen en god förmåga att bryta ner stärkelse i spannmål. Denna förmåga utvecklades för 10 000 år sedan enligt arkeologiska fynd, det var också då som vi blev jordbrukare. På den tiden fanns inge hundfoder utan hunden åt det vi människor åt, så hunden är i dag välanpassad för att kunna äta spannmål. Sen kan man diskutera huruvida vissa av spannmålen har en näringsmässig funktion.