Avmaskning
När det kommer till avmaskningsmedel så finns det en uppsjö att välja bland. De olika preparaten angriper olika sorters maskar, de har olika priser, förpackningar och räcker till olika många behandlingar. Det finns preparat som ska tas några dagar i följd medan andra kan tas som engångsdos. När man ska välja vilket preparat ska man ta hänsyn till b.la. ålder och om katten är ute eller innekatt. Kontakta din närmaste djurklinik/ djursjukhus för råd om avmaskning av din katt eller om din katt ska avmaskas inför utlandsresa.
Numera försöker man att minska på onödigt användande av medicinska preparat, bl.a. pga. resistens. Man har därför gått mer och mer ifrån rutinmässiga avmaskningar och istället börjat avmaska när behovet finns. Din katt ska därför endast avmaskas om du misstänker mask, t.ex. om du sett att katten har mask. Katter som vistas mycket ute, som äter råttor, möss och andra djur utsätts för ett stort smitt-tryck och får lätt i sig olika inälvsparasiter genom sitt byte.
Ska du ut och resa med din katt gäller särskilda regler och krav på avmaskning. Det är du eller den/de personerna som ska resa med katten som har ansvar för att alla villkor är uppfyllda. Olika regler gäller för olika länder och ibland ändras reglerna. Du måste alltså kolla upp vilka bestämmelser som gäller för just det land du ska till vid just den tidpunkten som du ska resa dit. Den informationen kan du finna på Jordbruksverkets hemsida. Du kan också kontakta det landets ambassad för information.
Har du kattungar är det viktigt att de får avmaskas upprepade gånger de första månaderna (levnadsmånaderna) för att undvika infektioner av spolmask. Beroende på vilket preparat som väljs görs behandlingen vid olika tillfällen under de första levnadsmånaderna. Kattmamman brukar man avmaska samtidigt för att minska risken för återinfektion. När kattungarna är 12 veckor gamla, är de tillräckligt stora för att få komma till sin nya familj och brukar då vara färdigavmaskade.
Vad gäller vuxna katter så drabbas framförallt utekatter av inälvsmask. Det är främst de som kan behöva avmaskas. Du kan rådgöra med en veterinär hur avmaskningen bör ske. När det kommer till innekatter brukar man sällan behöva avmaska de, om inte ett avföringsprov via en laboratorieanalys påvisat inälvsparasiter.