Introduktion

Näring är en grundläggande del av hälsa, prestanda, livslängd och förebyggande av sjukdomar. Det är viktigt att yrkesverksamma inom djuromsorg har grundläggande kunskaper inom området men det är också viktigt att djurägare har grundläggande kunskaper inom området för att främja djurets hälsa och välbefinnande.

Fiskars kostvanor kan delas in i tre grupper:

1.     Köttätande fiskar – livnär sig på maskar, kräftdjur, insekter eller andra fiskar

2.     Växtätande fiskar – livnär sig på växter t.ex. plantor och alger

3.     Allätande fiskar – livnär sig både på animalisk och växtbaserad föda

  • Köttätande fiskar behöver mycket fett (lipid) och proteiner.
  • Växtätande fiskar behöver mycket kolhydrater.
  • Allätande fiskar behöver en blandning av kolhydrater, proteiner och fetter (lipider)

Genom att utfodra dina fiskar rätt undviker du ett flertal störningar och sjukdomar som annars kan uppstå.

Torrfoder

Finns i olika former såsom flingor, granulat eller tabletter. Är anpassade till behoven hos olika fiskgrupper dvs yngel, vuxna, salt- och sötvattenfiskar m.m. Flingorna flyter en stund innan de sjunker vilket passar fiskar i yt- och mellanskiktet. Granulat sjunger däremot ganska snabbt och lämpar sig därför till fiskar i mellan- och bottenskiktet. Fodren finns i olika storlekar och är anpassade utifrån fiskarnas storlek på mun. Torrfodrens kemiska sammansättning håller bara en viss tid och det är därför att köpa mindre burkar om man har få fiskar i akvariumet. 
 
Obs! torrdoer är ömtåligt och försämras om det kagras på ett olämpligt sätt. De bör förvaras torrt och relativt mörkt. 

Naturligt foder

Frystorkat
Frystorkat foder kan bestå av kräftdjur, smådjur, maskar eller plankton. Man minskar vattenhalten för att öka hållbarheten.
 
Fryst
Fryst foder kan bestå av fiskar, räkor, maskar och plankton som renats, sköljt och frysts ned. Är mycket näringsrikt och ska förvaras i frysen, upptinat foder ska ej fryas om pga risken för bakteritillväxt. 
 
Levande
Kan t.ex. vara röda mygglarver och tubifex.